'ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ' (1946-2023)

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 09:56
'ΓΙΩΡΓΟΣ  ΙΩ. ΓΙΑΝΝΙΚΟΥΡΗΣ' (1946-2023)

Του τέως Δημάρχου Τάσου Καραμπατζού

Η Νάουσα αποχαιρετά σήμερα στα 76 του χρόνια, ένα από τα γνήσια τέκνα της. Έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν άριστο επιστήμονα, έναν έμπειρο μηχανικό, έναν πανέξυπνο και μοναδικό γνώστη των πολεοδομικών διατάξεων, έναν καινοτόμο πολιτικό, έναν εξαίρετο οικογενειάρχη, αλλά κι έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Τοπικής μας Αυτοδιοίκησης. Ένας ευπατρίδη της. Ο Γιώργος ήταν μια μοναδική προσωπικότητα.
Πρόσφερε πάρα πολλά πράγματα στη Νάουσα. Εμπνεύσθηκε, οραματίστηκε, σχεδίασε, μελέτησε, τόλμησε, καινοτόμησε, συνεργάστηκε, βοήθησε, συμμετείχε αλλά και υλοποίησε αρκετά έργα στην πόλη μας. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος για έξι (6) τουλάχιστον θητείες με μια σημαντικότατη διαδρομή.
Ήταν από τους λίγους ανθρώπους της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στα κοινά. Χαρακτηριστικότερη ήταν η θητεία του ως Αντιδήμαρχος του Δημάρχου Γόλη Λιόλιου (1995-1998), όταν είχε την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών και οργάνωσε άριστα μια σειρά έργων (Αναπλάσεις εσωτερικών οδών της πόλης, Βιολογικός Σταθμός, Δεξαμενές καθίζησης ΔΕΑΥΑΝ, και φυσικά, ένα έργο που ξεχώρισε και διατηρείται αναλλοίωτο εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, ήταν η ένταξη και υλοποίηση της γενικής ανάπλασης του άλσους Αγίου Νικολάου, ένα έργο που ο ίδιος -καθοδηγώντας και τις Υπηρεσίες του Δήμου μας- κατάφερε και το ενέταξε στο Πρόγραμμα "LIFE" και ήταν το 1998 που η Νάουσα απέσπασε "ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ" από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για διαχείριση οικοσυστημάτων, πρασίνου, αλσών κλπ.).
Η θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο ως δημοτικός σύμβουλος, ήταν άκρως θετική και πάρα πολύ ουσιαστική, έξω από αντιδικίες και μικροκομματισμούς. Πάντα στο μυαλό του είχε τη "Μεγάλη εικόνα" την πρόοδο του τόπου και όχι το πώς θα μειώσει τον "αντίπαλο" ....για να αναδειχθεί ο ίδιος. Ως αντιδήμαρχος δε (1995-1998), έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Δημάρχου Γρ. Λιόλιου γι'αυτό και άφησε το προσωπικό του αποτύπωμα σε πληθώρα έργων στη Νάουσα όπως και με την σύσταση του ΔΗΠΟΝ, της ΔΗΚΕΝΑ της ΔΕΕΦΥΠ, το όραμά του και τους αγώνες του για κατασκευή στην Αράπιτσα υδροηλεκτρικών φραγμάτων, την παραγωγή ενέργειας από τη βιομάζα του βουνού μας κλπ.
Τον Γιώργο τον ήξερα από παλιά περισσότερο ως έναν πολύ άξιο, ικανό, έμπειρο και πετυχημένο Μηχανικό. Μην ξεχνάμε, οτι ήταν αυτός που με το οργανωτικό του πνεύμα τη δεκαετία του '80, είχε οργανώσει τους περισσότερους σχεδόν Πολιτικούς Μηχανικούς της Νάουσας υπό την "ΕΡΓΟΔΟΜΗ Α.Ε". Καλύτερα όμως τον γνώρισα μετά το 2002 όταν σ'εκείνες τις εκλογές ήμασταν επικεφαλής διαφορετικών δημοτικών παρατάξεων. Στις εκλογές εκείνες, οι δύο μας φτάσαμε να "αναμετρηθούμε" στη 2η Κυριακή και με απόλυτο σεβασμό ο ένας προς τον άλλον, γιατί είχαμε γνώμονα πάνω απ'όλα την ανιδιοτελή προσφορά στο Κοινωνικό σύνολο. Τι κι αν κέρδισα, τι κι αν έχασε....; Η σχέση μας για τα επόμενα 4 χρόνια, συνέχισε σαν να ήμασταν της ιδίας Παρατάξεως (!). Ήταν μια άριστη σχέση αμοιβαίας εκτίμησης, σεβασμού, εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας για τον τόπο που υπηρετούσαμε από διαφορετικές θέσεις. Πάντα λειτουργούσε με ένα σπάνιο ήθος, με εντιμότητα και με καθαρές κουβέντες. Είχε στιβαρή άποψη για πάρα πολλά θέματα και ήξερα να την διατυπώνει και να την υποστηρίζει με θάρρος και τεκμηρίωση.
Ήμουν αρκετά χρόνια μικρότερός του και ανεξάρτητα που ήμουν δήμαρχος, ήθελα πάντα να τον ακούω, σεβόμουνα τη γνώμη του και την τεράστια εμπειρία του ειδικά στα τεχνικά θέματα, τα οποία ήταν και πάρα πολλά. Έχω να λέω λοιπόν, τα καλύτερα για τη βοήθειά του και την άριστη συνεργασία του σε σοβαρά θέματα του Δήμου μας (π.χ. για τη διοίκηση της ΔΕΤ και των Πηγαδιών, για το όραμά μας για ανάπτυξη του Χ.Κ. μέσω των ΣΔΙΤ, για το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία, για τα διατηρητέα μας κτήρια "Λόγγου -Τουρπάλη, Μάκη, Σημανίκα, παλιά Σφαγεία" κλπ) και ασπαζόμουν πάρα πολλές φορές τη γνώμη του. Γιατί ήξερα ότι ο Γιώργος σκέφτεται και λειτουργεί ανυστερόβουλα, έχει πάντα κάτι θετικό και άδολο να προτείνει, να μιλάει ξεκάθαρα, γιατί πάντα στο μυαλό του έχει το ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Δεν με αντιμετώπιζε υστερόβουλα, όπως αρκετοί άλλοι, εποφθαλμιώντας άλλα πράγματα..... Ήταν πάντα ειλικρινής στις σχέσεις του και πάντα θετικός να με βοηθήσει, καθώς τα τεχνικά θέματα που φέρναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τα ήξερε καλύτερα από ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ. Και οι προτάσεις ή οι εισηγήσεις του, πάντα ήταν καίριες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, με ουσιαστικό λόγο και επιχειρηματολογία που σε έπειθε ούτως ή άλλως. Έτσι, γλιτώναμε και πολιτικό αλλά και ουσιαστικό χρόνο προς όφελος του Δήμου μας.
Θυμάμαι επίσης πολύ καλά, οτι με τις "προσυνεννοήσεις" που κάναμε, καταφέρναμε και περνούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σοβαρά τεχνικά θέματα "....εν ριπή οφθαλμού". Χωρίς ανούσιες πολιτικές κόντρες ή αντιδικίες και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κι εκεί φυσικά που είχε αντίθετη άποψη, ήξερε πάντα να την αιτιολογεί και να την τεκμηριώνει πλήρως. Γι΄ αυτό και ξεχώριζε. Τα ίδια επίσης ξέρω οτι έπραξε και στη θητεία του Δημάρχου Γ. Πολάκη, που κι εκεί ως αντιπολίτευση βοήθησε με τις γνώσεις και τις ρηξικέλευθες ιδέες του να προωθούνται γρήγορα τα τεχνοκρατικά προβλήματα των διαφόρων έργων. Για τη συνεργασία μας την περίοδο (2003-2010), η οποία βεβαίως απέβη άκρως επωφελής για τη Νάουσα, έχω να λέω πάντα και δημοσίως τα καλύτερα λόγια για τον Γιώργο και του χρωστώ ευγνωμοσύνη.
Ο Γιώργος Γιαννικουρής, είμαι βέβαιος οτι αφενός κατέκτησε "με το σπαθί" του μια ξεχωριστή θέση στην Κοινωνία της Νάουσας και μάλιστα έχαιρε εκτίμησης ανθρώπων από κάθε κόμμα και κάθε παράταξη, κι αφετέρου, μια επίσης σημαίνουσα θέση στα Αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης μας. Ήταν ένα παράδειγμα πατριώτη και πολύ δουλευτάρη Ναουσαίου με ανιδιοτελή προσφορά στα "κοινά".
Η τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε, ήταν κάπου τον Νοέμβρη του 2022, όταν μου ζητήθηκε από τους συγγραφείς του βιβλίου για τον "Γρηγόρη Λιόλιο" κ.κ. Στέργιο Αποστόλου και Άρεμη Χρονοπούλου-Λιόλιου να γράψω μερικά πράγματα για τη θητεία του Γόλη ως Δημάρχου. Ο Γιώργος λοιπόν, πάντα οργανωτικός, τυπικός και συνεπής όπως ήταν, μου παρέδωσε πληθώρα στοιχείων από το προσωπικό του αρχείο, τα οποία και τα παρέθεσα στο τελευταίο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου.
..............
ΓΙΩΡΓΟ Γιαννικουρρή, η Νάουσα σου χρωστάει πολλά και θα σε θυμάται για πάντα. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ !!!
Τα συλλυπητήριά μου στη Μαρούλα και στον Γιάννη.
..............
Υ.Γ. Αφήνω και μια φωτογραφία του έτους 2004, όταν τρέχαμε όλοι ΜΑΖΙ στο Δήμο μας για να φέρουμε το Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας) στη Νάουσα, όταν ολοκληρώναμε την δωρεά του βουνού μας από το Δημόσιο και ο Γιώργος ως επικεφαλής της Παράταξης "ΝΑΟΥΣΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ", μαζί με τους άλλους συναδέλφους -αρχηγούς των άλλων Παρατάξεων (κ.κ. Αντώνη Φίλη και Τάκη Μαυρογιώργο), μαζευτήκαμε στο γραφείο μου για να δούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και πάντα με καλή διάθεση συνεργασίας, διερευνούσαμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Βλέπουμε λοιπόν τον καλό φίλο τον Γιώργο, που διακρίνεται απορροφημένος σε βαθιές σκέψεις πάνω σ'ένα τοπογραφικό σχέδιο - σίγουρα θα έψαχνε κάτι καλό για τον τόπο κι όλοι μας περιμέναμε να καταθέσει τη στιβαρή του γνώμη-, πάντα με τον καλό το λόγο, με αδρά επιχειρήματα, αλλά και πάντα .....μ'ένα τσιγάρο στο χέρι!
Φίλε Γιώργο, ένα μεγάλο "ευχαριστώ".
Σε χαιρετώ εγκάρδια Γιώργο.
ΚΑΛΟ σου ΤΑΞΙΔΙ στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Ένας παλιός συνεργάτης σου.