Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

'Αννα Δημητρίου το γένος Πριμέντα'

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση-Τζερεφού

Σεπτεμβριάτικη Κυριακή πρωί στην Αθήνα. Ησυχία!! Και συ χουζουρεύεις στο κρεβάτι. Εξω, ψυχή δεν υπάρχει, σ΄αυτόν τον μακρύ, ατελείωτο δρόμο, που δεν έχει δέντρα, παρά μόνο εξαόροφες πολυκατοικίες. Από μακριά ακούγεται μουσική, που όλο και πλησιάζει και όσο πιο κοντά έρχεται, τόσο σε ξεσηκώνει.

Ο φτωχός ακορντεονίστας κάτω απ΄τα πελώρια μπαλκόνια σου στέλνει ένα γλυκό χαμόγελο και σύ για ευχαριστώ του ρίχνεις ένα κέρμα. Τα κέρματα πληθαίνουν και ξαφνικά αυτοί οι αίθριοι χώροι, χωρίς λουλούδια οι περισσότεροι, γίνονται θεωρεία μιας αυτοσχέδιας μουσικής σκηνής. Δικά μας όλα τα γνωστά κλασικά μουσικά κομμάτια από μια φωνή μοναδική, τενόρου! Δύο τρεις φευγαλέες νοσταλγικές μελωδίες, άλλαξαν την Κυριακή μας. Δεν είναι όμως όμορφα και ενδιαφέροντα μόνο αυτά που έρχονται και μας βρίσκουν στο σπίτι μας, είναι και αυτά που μας προσκαλούν να πάμε να τα συναντήσουμε.

Ετσι βρέθηκα στις 22-9-2016 στο Θησείο, απέναντι απ΄την Ακρόπολη, στη στέγη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134) για να δω την έκθεση 37 καλλιτεχνών. Σ΄αυτή την έκθεση συμμετείχε και η Αννα Δημητρίου κόρη της Ναουσαίας Ευθυμίας (Μιμούλας) Πριμέντα με έργα πάνω στο θέμα "Βιβλίο ως έργο Τέχνης".

Η Αννα είναι σκηνοθέτις, τρέΐλερ στην τηλεόραση και σπούδασε ιστορία και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, το μεράκι της όμως είναι δημιουργίες πάνω σε έργα "Collage artist". Στην έκθεση μου εξήγησε η Αννα πως οι καλλιτέχνες με αφετηρία τη μορφή του βιβλίου, δημιουργούν βιβλία που συνδυάζουν πολλές μορφές τέχνης. Ετσι είδαμε γλυπτά βιβλία τρισδιάστατα, βιβλία με φωτογραφία, σχέδια, ζωγραφική, χαρακτική, ποίηση, κείμενο, ψηφιακές εκτυπώσεις και ήχο. Εργα τέχνης που μεταφέρουν έννοιες, ιδέες και μορφές του καλλιτέχνη και από προσωπικά του βιώματα. Είναι έργα μοναδικά αλλά συγχρόνως όχι απόμακρα.

Μακάρι κάποτε να μπορέσουμε να προσκαλέσουμε στη μικρή μας πόλη αυτούς τους καλλιτέχνες που με την πρωτοποριακή τέχνη τους ανοίγουν ορίζοντες έμπνευσης. Τέχνη στη ζωή είναι να μπορείς να διαχειριστείς αυτή τη ζωή με τέχνη.

Και αν δεν μπορείς εσύ να το κάνεις, εξαιρετικό είναι ν ΄απολαμβάνεις την τέχνη του άλλου, να μπαίνεις μέσα στο μυαλό του άλλου, να γεύεσαι τις ανησυχίες του, να συμμετέχεις στις αγωνίες του, να αφυπνίζεσαι για να μπορείς ν΄αλλάξεις σιγά σιγά και σύ τη δική σου ζωή.Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018
Share |
206 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS