Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Συνάντηση με 30 συνεταιριστές σε αναζήτηση τρίτου δρόμου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ελλάδα

«Γέφυρες» για καινούργιες, ιδιότυπες συμμαχίες, στο θολό τοπίο της επόμενης μέρας στον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, επιζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βούληση η οποία εκφράζεται με σαφή τρόπο στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου συνάντηση 30 συνεταιριστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Η συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για ώρα 1 το μεσημέρι, γίνεται μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στις 30 μεγαλύτερες, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η επιλογή των 30 μεγαλύτερων δεν είναι σαφής (λέγεται πως κλήθηκαν όσες έχουν τζίρο περί τα 10 εκατ. ευρώ), όπως δεν είναι καθόλου γνωστή και η ατζέντα με την οποία λαμβάνει χώρα η συνάντηση. Παρ’ όλα αυτά, όλοι όσοι έλαβαν την πρόσκληση αναμένεται να είναι παρόντες, καθώς οι υπαρξιακές αγωνίες που βιώνουν οι περισσότερες, ακόμα και μεγάλες οργανώσεις του αγροτικού χώρου είναι δεδομένες, ενώ την ίδια στιγμή, εξίσου επιτακτικές γίνονται και οι ανάγκες στήριξης, μέσα στους κοινωνικούς χώρους, του υφιστάμενου κυβερνητικού σχηματισμού.        

Μετά από 2 χρόνια συστηματικής αδιαφορίας και ενδεχομένως υπονόμευσης, έστω και δια της απουσίας, των παραγωγικών οργανώσεων (Ενώσεις, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) του αγροτικού χώρου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αισθάνεται την ανάγκη να πάρει πρωτοβουλίες.

Πρώτον, γιατί εκτιμά ότι το προϋπάρχον σχήμα της ΠΑΣΕΓΕΣ και οι σχέσεις που αυτό διατηρούσε με το παλιό κομματικό σύστημα έχει απαξιωθεί πλήρως και έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, ενώ την ίδια ώρα, οι ίδιοι οι συνεταιριστές δεν κατάφεραν να βρουν μόνοι τους τον τρόπο για έναν άλλο δρόμο.

Δεύτερον, γιατί πιστεύει ότι ένα δίκτυο ισχυρών, έστω για τα ελληνικά δεδομένα, συνεταιριστικών οργανώσεων, είναι ακριβώς ότι χρειάζεται, όχι μόνο η πλατεία Βάθη αλλά και η Κουμουνδούρου προκειμένου να αποκτήσει κάποιες αντένες επιρροής στον αγροτικό χώρο και στην ελληνική περιφέρεια, με δεδομένο ότι σήμερα δεν έχει τίποτα.

Το πόσο καλά και πόσο κακά είναι όλα αυτά για την αναπτυξιακή προοπτική του συνεταιριστικού θεσμού και τη βελτίωση των παραγωγικών δομών στην ύπαιθρο θα το δείξει ο χρόνος.
Προς το παρόν αυτό που προέχει είναι η οικονομική και πολιτική επιβίωση.

Πολλές ακόμα και από τις θεωρούμενες μεγάλες οργανώσεις δίνουν μάχη με το χρόνο, με τις τράπεζες, με τις εφορίες, με τα ασφαλιστικά ταμεία και με την Κομισιόν (ανακτήσεις – καταλογισμοί), αναζητώντας κάποιο τρόπο να ξεφύγουν από τη θηλιά που καθημερινά στενεύει. Εδώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως το κράτος δεν έχει χάσει τελείως τη δύναμή του και τον παρεμβατικό του ρόλο, επομένως μια ευνοϊκή στάση από τους έχοντες σήμερα την πολιτική ευθύνη μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν, έστω και προσωρινά τον σκόπελο. Ήδη μια καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των μηχανισμών για τους καταλογισμούς είναι σε εξέλιξη, στις τράπεζες ασκούνται πιέσεις για κάποια ανοχή, οι εφορίες δεν αρχίζουν τη μέρα τους με τους συνεταιρισμούς, ενώ πιθανό θεωρείται να υπάρξει μια σχετική διευκόλυνση και στα θέματα που συνδέονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Αντίστοιχα, ο κυβερνών σχηματισμός κάνει τιτάνιο αγώνα να κρατηθεί όρθιος, να ξεφύγει από τις πιέσεις των πιστωτών που μεταφράζονται σε άμεσο πολιτικό κόστος για τον ίδιο, να σταματήσει την δημοσκοπική κατρακύλα και να ελέγξει κάποια «μαγαζιά» που θα διευκολύνουν κατά κάποιο τρόπο στην επικοινωνία του με τις λαϊκές μάζες στον αγροτικό χώρο. Καθίσταται παράλληλα σαφές ότι η ευνοϊκή μεταχείριση μιας ιδιωτικής εταιρείας που θέλησε προς στιγμή να ποδηγετήσει το χώρο δεν φέρνει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, αντίθετα αυξάνει την γκρίνια, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο «τυράκι» προς τους συνεταιριστές θα είναι η αποκαθήλωση της γνωστής κοινοπραξίας του ΟΣΔΕ. Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Share |
366 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS