Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

'Ξενιτεμένη Ελλάδα'

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

Tης Ευθυμούλας
Μπαμπάτση-Τζερεφού

Γράμματα γεμάτα αγωνία..
***
Τορόντο Γενάρης 2017, Με υγεία

Αγαπητή μας Ευθυμούλα,
(παραφράζοντας τον Καβάφη)
Σαν βγεις στον πηγαιμό (καθ΄οδόν που λέγαμε παλαιόθεν) για Σαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη κι όπου σε πάει η καρδιά σου, τράβα μαζί σου (για συντροφιά) και τον “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ”. Κάτι καλό θα διαβάσεις π.χ.  στη σελίδα 6. Πως να σταματήσουμε την κακοποίηση της υπέροχης γλώσσας μας, ξεριζώνοντας τα ξένα μπόλια. Βλακώδεις, περιττές αγγλικούρες σε ταμπέλες, κουβέντες, διαφημίσεις, γελοίες τηλεοπτικές σειρές κ.λ.π. Ποιάς πολιτισμένης χώρας οι πολίτες της μαγαρίζουν τη γλώσσα τους με ξένες λέξεις; Ούτε μια - Γιατί λοιπόν εμείς πιθηκίζουμε; υποδουλωνόμαστε χανόμαστε;
Πότε θα μάθουμε να μιλάμε σωστά ελληνικά; να μην καταντήσουμε “ρομποτοειδής” με τα ηλεκτρονικά μαραφέτια κ.λ.π. ώστε να ξαναρχίσουμε να σκεφτόμαστε λογικά και σωστά, περήφανα ελληνικά. Ισως είναι η μόνη μας ελπίδα για την επιβίωση του Ελληνισμού.
Ο μόνος δρόμος να διαβούν τα παιδιά των παιδιών μας περήφανα, χαρούμενα και πάνω απ΄ όλα Λεύτερα.
Αγαπητή μας συναγωνίστρια Εφη κάνε ότι μπορείς με τη δυνατή πένα και την καλή κουβέντα. Να είσαι πάντοτε καλά, εσύ και όλοι που σε νιώθουν κι αγαπούν.
Φιλικότατα (Για τον Ελληνικό Δρόμο)  
Νίκος Μάϊος  Καλογερόπουλος
***
Nάουσα 1 Φεβρουαρίου 2017
Αγαπητέ Νίκο Μάϊε Καλογερόπουλε κάθε φορά που επιστρέφω στην Ιθάκη μου ( τη Νάουσα) και βλέπω στην σκάλα το μεγάλο κίτρινο φάκελο από τον Καναδά, χαίρομαι γιατί μέσα θα βρώ τον “Ελληνικό Δρόμο” της ομογένειας. Τη μικρή Ελληνική εφημερίδα με τη δυνατή φωνή. Φυσικά και κάποια δικά σου λόγια γεμάτα αγάπη για τον τόπο σου.
Το χειμερινό τεύχος είναι σχεδόν ολόκληρο αφιερωμένο στην Ελληνική Γλώσσα.
Νίκο στην 6η σελ. που με παραπέμπεις διάβασα για την ίδρυση πριν 25 χρόνια μιας εταιρείας προστασίας της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνες που κατάλαβαν πόσο κινδυνεύει η γλώσσα μας από την εισβολή ξένων γλωσσικών όρων. Ο πρόεδρος της είπε: η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης που προστατεύει τη γλώσσα της. Μιας γλώσσας που είναι η μητέρα όλων των Ευρωπαϊκών κρατών και όχι μόνο και δεν είναι μόνη αυτή η προσφορά της στη δημιουργία των γλωσσών αυτών. Συνεχίζει και σήμερα να είναι πηγή έμπνευσης για δημιουργία νέων λέξεων, γιατί η ελληνική γλώσσα είναι αέναος πηγή δημιουργίας νέων επιστημονικών ορών.
Αγαπητέ φίλε Νίκο στη 2η σελ. αναφέρεται η εφημερίδα, στο λογοτεχνικό μαραθώνιο και σε συναυλίες, συζητήσεις και θεατρικές παραστάσεις που περιελάμβανε το πρόγραμμα της πρώτης παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού πολιτισμού που εορτάσθηκε στη Νάπολη της Ιταλίας τον περασμένο Απρίλιο.  Τη συζήτηση διοργάνωσε η Φιλελληνική εταιρεία Ιταλίας και το φεστιβάλ φιλοσοφίας της μεγάλης Ελλάδας. Αναγνώσθηκε ψήφισμα για την αναγνώριση της κλασικής παιδείας ως άυλης κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Ο “Ελληνικός δρόμος” με 3.000 φύλλα κυκλοφορίας, με τη συμπαράσταση Ελλήνων και φιλελλήνων του Καναδά καθώς επίσης και με τη δική σου προσωπική εθελοντική εργασία κάνει τα πάντα για τη στήριξη της Ελληνικής γλώσσας.
Αυτά συμβαίνουν έξω. Μέσα τι γίνεται;
Το Ελληνικό υπουργείο μαζί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται για τη διατήρηση, με τη κατάλληλη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας, αλλά κάνουν τα πάντα για τη διάβρωσή τους.
Τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς που μας παίδεψαν έφυγαν και άφησαν πίσω τους πολλές Τούρκικες λέξεις. Οι πρόγονοί μας όμως πάλεψαν δημιουργώντας το κρυφό σχολειό για να σώσουν την ταυτότητά μας. Στην τωρινή μας υποδούλωση εμείς με τι όπλα θα αντισταθούμε;
Ευτυχώς Νίκο στην αγαπημένη μας Νάουσα  η μόνη μας ελπίδα είναι αυτά τα νέα μικρά και μεγάλα παιδιά που περιμένουν με αγωνία την Αποκριά για να “αντυθούν γενίτσαροι και μπούλες” να βγάλουν τις πάλλες απ΄ τα θηκάρια, συμμετέχοντας στην παράδοση και συμβολίζοντας τη σύγχρονη … σκλαβιά μας.. ελπίζουμε.
Mε αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΕυθυμούλαΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
Share |
60 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS