Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Aργύρης Δημητράκης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση-Τζερεφού

Πέθανε, πέθανε κι΄ ο Ζορμπάς. Πέθανε το γέλιο, κόπηκε το τραγούδι, έσπασε το σαντούρι, ποτέ πια δεν θα βρεθεί πιο τρυφερό, πιο πολυκάτεχο χέρι να χαϊδέψει την πέτρα, τη θάλασσα. το ψωμί, τη γυναίκα! Άδικο - Άδικο!

Τέτοιες ψυχές δεν πρέπει να πεθαίνουν. Πότε πια θα μπορέσει το χώμα, το νερό, η φωτιά, η τύχη να πλάσουν ένα Ζορμπά! (Από την αναφορά στο Γκρέκο του Καζαντζάκη) Εκείνος ήταν ο Αλέξης Ζορμπάς εσύ ο Αργύρης ο Γκίλιος. Tώρα έφυγες και εσύ. Δύο άνθρωποι τόσο διαφορετικοί μα τόσο ίδιοι σε πολλά! Κοινό σημείο το δυνατό κορμί με την πιο πλατιά ψυχή και την πιο ελεύθερη κραυγή!!! Πολλοί θα ήθελαν να σας μοιάσουν!!! Πολύ δύσκολο γιατί εσείς φεύγοντας απ΄ τη ζωή κλειδώσατε την εποχή σας και πήρατε μαζί σας τα κλειδιά. Αλλά και να τ΄ αφήνατε…. Ταξίδεψες Αργύρη, γιατί στα ταξίδια έβρισκες την ανακούφιση, την ψυχική τόνωση, τη γνωριμία με καινούργιους τόπους και διαφορετικούς ανθρώπους, συζητούσες μερόνυχτα, γελούσες,γλεντούσες, ερωτευόσουν και διεκδικούσες ότι σε άγγιζε. Η μουσική και η φωτογραφία ήταν το πάθος σου.

Παντού άφηνες την πατημασιά σου! Γοητευτικός άντρας, κιμπάρης. Απάνω στο κάστρο της Κέρκυρας ήσουνα “βασιλιάς” χωρίς όμως υπηκόους παρά μόνο με φίλους. Έκανες τα πάντα για να τους ευχαριστήσεις και όλα αυτά γιατί έτσι ένοιωθες. Οικογενειακά βιώματα! Η μάνα σου η κυρά Φανούλα είχε πάντα την πόρτα του σπιτιού της ανοιχτή κι όποιος περνούσε ήταν καλοδεχούμενος. Είχε τρανό “Ταϊφά”.

Πάντα όμως κάτι υπήρχε, για τον περαστικό. Και ποιοι δεν πέρασαν από το σπίτι σας… Η μάνα που σε γέννησε όχι μόνο αποδέχθηκε τις ανησυχίες σου αλλά και τις παραδέχθηκε… γι΄ αυτό και είχες μεγάλα φτερά και γύρισες τον κόσμο. Έζησες στην Αμερική. Σπούδασες ψυχολογία φωτογραφίας. Αρκετά χρόνια ήσουνα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Τους χειμώνες τους περνούσες στη Χαβάη γιατί κυνηγούσες πάντα τον ήλιο όπως και την υπέρβαση. Ήσουνα ποδοσφαιριστής, νταλικιέρης, μπάρμαν, φωτογράφος στα καλύτερα περιοδικά της Αθήνας. Κοσμοπολίτης, αυθεντικός, γενναιόδωρος, σεμνός μα πάνω απ όλα φωτεινός!!!

Αγαπούσες τους συγγραφείς και τους ποιητές. Θαύμαζες τον Καζαντζάκη. Ανέλυες τη φιλοσοφία του και έπαιρνες πολλά απ΄ αυτήν γιατί ήξερες να σκέφτεσαι. “Μαγκάκο… συναισθήματα” είπες σ΄ ένα νεαρό παιδί που σε άκουγε και που ξεκινούσε τη ζωή του. Μου το εξομολογήθηκε την ημέρα της Θανής σου. Στη ζωή αν δεν υπάρχει συναίσθημα δεν υπάρχει ζωή, του είπες. Ότι κάνεις να το αγαπάς. Να μη συμβιβάζεσαι… Αργύρη, γεμάτος συναισθήματα έκανες τα τρία σπουδαία βιβλία σου με φωτογραφικό υλικό. Αποτύπωσες στο χαρτί αυτά που αγαπούσες. Τα “Πέτρινα Γεφύρια” το “Μνημείων Φως” και την “Εγνατία Οδό” αποκαλύπτοντας τον αρχαίο και το σύγχρονο πολιτισμό μας. Το σπουδαιότερο δημιούργημά σου είναι η κόρη σου, η Σελίν.

Τη λάτρεψες και σε λάτρεψε. Στη ζωή αγάπησες και αγαπήθηκες. Αργύρη στη γη ήσουν λιοντάρι στον ουρανό είσαι αητός. “Αιωνία σου η μνήμη”Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018
Share |
195 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS