Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

'Aθάνατος'

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τρίτη 16 Μαΐου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

Της Ευθυμούλας Μπαμπάτση-Τζερεφού 

Τον Νίκο Ταούλα τον γνώρισα το βράδυ της παρουσίασης του βιβλίου του «Νιάουστα» στο δημοτικό μας θέατρο.

Ηταν παραμονή της επετείου του Ολοκαυτώματος το 2008. Μεγάλη στιγμή για την πόλη μας το μνημόσυνο για όλους τους καμένους, σκοτωμένους, πεθαμένους Ναουσαίους από τους κατακτητές.

Διάβασα το βιβλίο του αφιερωμένο στη μνήμη τους και συγκινήθηκα γιατί μέσα από τον ποιητικό του λόγο, έμαθα την ιστορία της πόλης μας με ένα τρόπο συνοπτικό και ουσιαστικό.

Οταν έμαθα τα όνειρα που είχε για αυτό το πόνημά του, βρέθηκα λίγο αργότερα κάτω από τη μεγάλη αντρική ομπρέλα του να πουλά με μαζί το βιβλίο του, σε όλα τα σχολεία (και όχι μόνο). Ηταν μια μέρα που έβρεχε καταρρακτωδώς και μεις οι δύο με βρεμένα ρούχα, α- λωνίζαμε την αγορά.

Συζητούσαμε διάφορα. Δεν μου ανέφερε ποτέ για τις δραστηριότητές του. Ηταν σεμνός άνθρωπος και δεν μιλούσε για τον εαυτό του. Από το βιβλίο του έμαθα ότι ήταν πρόεδρος του μουσικού Σωματείου «Ωδείο Νάουσας».

Ο Νίκος Ταούλας είναι αυτός που σε συνεργασία με την τότε δημοτική αρχή κτίζετε η «Εστία Μουσών», τοποθετείται πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και στη συνέχεια πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου. Ταυτόχρονα ιδρύει την παιδική χορωδία την οποία διηύθυνε ο ίδιος με πάρα πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Γνώστης των νόμων περί ίδρυσης Ωδείων και Σχολών Μπαλέτου και με προσωπικές του επίμονες παραστάσεις στο υπουργείο πολιτι- σμού, έχοντας πάντα και τη στήριξη των εκάστοτε δημάρχων κατορθώνει να πάρει την άδεια και συγχρόνως στελεχώνει τις σχολές με το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό. Επίσης διοργανώνει το Πανελλήνιο συνέδριο αναγνωρισμένων δημοτικών ωδείων από όλη τη χώρα στη Νάουσα.

Ο Νίκος Ταούλας πρόσφερε πολλά στη γενέτειρά του και στο πολιτισμό της σαν αναγνωρισμένος μουσικός.

Ηταν όμως και ποιητής, ακόμα και στην καθημερινότητά του, όταν είχε διάθεση. Επικοινωνούσε πολύ εύκολα με τη μορφή ποιητικού στίχου για ότι ήθελε να σου πει. Αυτήν την εμπειρία την εισέπραξε ο αγαπημένος του φίλος και συνάδελφος στη ΔΕΗ που εργάζονταν ο Μιχάλης ο Τόμτσης. Κρατάει σαν φυλακτό και δακρύζει όταν μας μιλάει για τα έργα του Ταούλα, που του τα χάρισε ο ίδιος.

Πριν 15 μέρες στις 22-4-2017 γιορτάζοντας η Νάουσα την 195η επέτειο του Ολοκαυτώματός της ο δήμος Νάουσας ανέβασε στο δημοτικό μας θέατρο το μεγαλειώδες σε ιστορική αξία μουσικό επικό ποίημα του Νίκου Ταούλα.

Η Νέα Συμφωνική ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε για 2η φορά στη Νάουσα (η πρώτη ήταν το 2010) έργο του Ναουσαίου δημιουργού.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης δεν θα μιλήσω εγώ, μιλάει το κοινό που την παρακολούθησε μέσα στο κατάμεστο δημοτικό μας θέατρο και ενθουσιάστηκε από τους επί σκηνής 35 μουσικούς, 50 χορωδούς, 4 σολίστ και το μαέστρο φυσικά.

Ο Καμπάνης Σαμαράς μαζί με τη γυναίκα του, υπεύθυνη χορωδιών Βασιλική Κατσούκα έδωσαν ολόκληρη τη ψυχή τους γιατί τώρα ήταν πιο εξοικειωμένοι με το χώρο, το χρόνο και τη δεύτερη επαφή με το δρώμενο το συγκεκριμένο.

Μας τίμησε με την παρουσία του και ο σπουδαίος ενορχηστρωτής του έργου Χρήστος Μπαλανίκας, φανερά συγκινημένος και ικανοποιημένος από όλη την παρουσία.

Εμείς οι Ναουσαίοι οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια του Ν. Ταούλα για την προσφορά του έργου του στο Δήμο Νάουσας. Ο εγγονός του Παναγιώτης Ταούλας, ένα λεβεντόπαιδο 13 χρονών, μίλησε για τον παππού του με ένα λόγο μεστό ανάλογα τα συναισθήματά του.

Μια επιτυχία δεν έρχεται ποτέ μόνο από ένα άτομο. Ολοι όσοι συνεργαστήκαμε πασχίσαμε για την καλή απόδοση του έργου. Υπήρχε άψογη επικοινωνία μεταξύ μας και ο καθένας από την πλευρά του ξεπέρασε ίσως τον εαυτό του. Σημασία έχει να προσφέρουμε από αυτά που δεν έχουμε και όχι από αυτά που μας περισσεύουν.

Το υποστήριξε ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, το στήριξε ο πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Μάντσιος και το διεκπεραίωσε ο νυν αντιδήμαρχος κ. Βαλσαμίδης.

Ο παρουσιαστής Χρήστος Τσίτσης έχοντας συγχρόνως και θεσμικό ρόλο σαν μεταγενέστερος πρόεδρος του μουσικού σωματείου «Ωδείο Ναούσης» στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Μιχάλης ο Τόμτσης και εγώ, αγαπημένοι φίλοι του Νίκου δώσαμε ότι μπορούσαμε.

Σε αυτήν την επιτυχία συνετέλεσαν φυσικά και οι δημοτικοί υπάλληλοι με τη συμμετοχή τους.

Εκτός όμως από όλους εμάς τους εμφανείς, υπάρχουν πάντα και οι αφανείς εργάτες. Ενας από αυτούς είναι και ο Πάνος ο Μαρνέρης που με τις ευαίσθητες ανησυχίες του προσφέρει ποιότητα στον πολιτισμό μας.

Σαν αντίδωρο στην προσφορά του Νίκου Ταούλα εμείς οι Ναουσαίοι οφείλουμε να τον καταστήσουμε «Αθάνατο». Αυτό θα γίνει νομίζω αν αποφασίσει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να δώσει σε μια αίθουσα της «Εστίας Μουσών» το όνομά του.

Το έργο του Νίκου Ταούλα από εδώ και στο εξής ας το αναλάβουν Ναουσαίοι μουσικοί και χoρωδοί για να εκτελείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Τότε μόνο δεν θα υπάρχει φόβος να ξεχασθεί η ιστορία μας.

«ΑΘΑΝΑΤΟΣ» ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Share |
280 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS