Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Η Τέχνη Των Απλών Ανθρώπων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Αρθρογραφία

Του κ. Γιάννη Μυλωνά

Επισκέφτηκα τρεις φορές την έκθεση Ντεκουπάζ-Mixed Media στον Πολυχώρο «Χρήστος Λαναράς» και εντυπωσιάστηκα. Υπέροχα έργα απλών Ναουσαίων ανθρώπων, ως επί το πλείστον γυναικών, έχοντας το πάθος της δημιουργίας και της προσφοράς, βγάζουν την ψυχή τους, την καρδιά τους, το ταλέντο τους, για να δημιουργήσουν καλλιτεχνήματα πρωτόγνωρα που απεικονίζουν έναν άλλο κόσμο, ένα φάσμα χρωμάτων και διαφορετικών τεχνικών,  έτσι ώστε δεν το πιστεύεις ότι τα δημιούργησαν απλοί άνθρωποι που αποφάσισαν να ασχοληθούν με την τέχνη στον ελεύθερο χρόνο τους.
Όταν ο Φώτης Κόντογλου αφιερώνει διθυράμβους για τον απλό, λαϊκό, με σχεδόν παιδική αφέλεια, ζωγράφο Θεόφιλο και ο Οδυσσέας Ελύτης μιλά για την μαγεία του Θεόφιλου, ίσως επηρεασμένος συναισθηματικά επειδή έλκει την καταγωγή του από την Μυτιλήνη, τι να πούμε για τις ωραίες κυρίες που αφιέρωσαν τον χρόνο τους για να δημιουργήσουν αυτά τα πολύτιμα καλλιτεχνήματα. Βέβαια άλλες εποχές και άλλοι χρόνοι, αλλά στην έκθεση αυτή ξεδιπλώνονται ταλέντα που πρώτη φορά μπήκαν στα βαθιά και ανακάλυψαν την μαγεία της τέχνης, η οποία γενικότερα ανεβάζει την ζωή πάνω από το επίπεδο της φάρσας και της δίνει λίγη από την γοητεία και την μαγεία της τραγωδίας. Ποιος μπορεί να φανταστεί την υπερηφάνεια και την πληρότητα που ένοιωθαν αυτές οι Ναουσαίες γυναίκες, την ώρα που ολοκλήρωναν ένα έργο, ανακαλύπτοντας ότι έχουν την ικανότητα, την δυνατότητα, αλλά και το ταλέντο για κάτι όμορφο και μεγάλο.
Βέβαια ο καθείς και τα όπλα του, ο καθείς και τα έργα του, όπως έγραφε ο Ελύτης και τα έργα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικά και ανεπανάληπτα και αυτή είναι η μαγεία της τέχνης, η οποία είναι πάνω και μέσα σε όλες τις επιστήμες, πάνω και μέσα σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Και το λέω αυτό διότι η τέχνη είναι μοναδική έκφραση της ατομικής, καθαρά προσωπικής και πνευματικής ικανότητας του καθενός να δημιουργεί από το πουθενά έργα σαν ένας μικρός Θεός. Πράγματι αν δεν υπήρχε ο Αϊνστάιν, κάποιος άλλος αργά ή γρήγορα θα ανακάλυπτε την θεωρία της Σχετικότητας, αλλά αν δεν υπήρχεν ο Μπετόβεν δεν θα υπήρχεν ποτέ και πουθενά, ακόμα και αν γυρνούσαμε  ολόκληρο το Σύμπαν, η Ενάτη Συμφωνία. Δεν θα υπήρχεν ποτέ και πουθενά η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ. Αυτό είναι το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας που λέγεται τέχνη, η οποία μετατρέπει τους ανθρώπους σε μικρούς δημιουργούς-θεούς.  
Στην έκθεση μπορεί να θαυμάσει κανείς τους υπέροχους πίνακες με το λιωμένο γυαλί και τα φωσφορίζοντα χρώματα που διασχίζουν σαν ποταμός τον καμβά από άκρου σε άκρον. Τις μορφές με τον μπούστο των γυναικών σαν να βγαίνουν από τα χορικά δρώμενα μιας αρχαίας τραγωδίας. Τα ωραία ρολόγια για να μας δείχνουν τον άπιαστο χρόνο που χάνεται ανεπιστρεπτί. Τις γυναικείες μορφές, μεταξύ των οποίων και της Φρίντα Κάλο, της γυναίκας του Ντιέγκο Ριβέρα, με τα τριαντάφυλλα στο κεφάλι και ένα είδος ταράμπουλου που κρέμεται σαν χαίτη στους ώμους. Τα παλιά μεταμορφωμένα σίδερα, τα γυάλινα μπουκάλια, τις επεξεργασμένες φωτό που απεικονίζουν τον τρύγο πριν από 100 χρόνια, τους όμορφους πίνακες ζωγραφικής, τις ωραίες κατασκευές από σύρμα και σίδερο κλπ.
 Από δω και στο εξής υποθέτω ότι όλα θα είναι διαφορετικά για τις κυρίες, αφού υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ υποκειμένου και αντικειμένου διότι δεν διαμορφώνουμε μόνον εμείς την τέχνη, αλλά και αντιστρόφως, η τέχνη διαμορφώνει και εμάς τους ίδιους και μας οδηγεί σε νέα μονοπάτια.
 Ψυχή και δημιουργός της όλης εκδήλωσης είναι η κυρία Έλσα Δημισκή, η οποία δίδαξε τις νέες τεχνικές και καθοδήγησε τους νέους καλλιτέχνες να πραγματώσουν ένα ωραίο έργο στην μικρή μας πόλη και να μας αποκαλύψει τι ταλέντα βρίσκονται ανάμεσα μας, τα οποία δεν τα γνωρίζουμε, που όμως αξίζουν να αναδειχθούν και να ακούσουν αυτό που επιθυμεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κάθε καλλιτέχνης, όποιος και αν είναι. Ένα μεγάλο μπράβο.
Σημείωση σύνταξης: Παρακολουθείστε στην ιστοσελίδα της Φωνής τη συνέντευξη του Γιάννη Μυλωνά  στην εκπομπή ΕΥΖΗΝ του Ευγένιου Παπαδόπουλου στο κανάλι DION όπου ο Γιάννης μιλά για όλα..

 

Δημοσιεύθηκε στη Φωνή Ναούσης 8-7-2017ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Τρίτη 20 Μαρτίου 2018
Share |
347 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS