Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Παρασκευή και 13- Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα - Οι μύθοι και οι δεισιδαιμονίες

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ενδιαφέροντα

Είναι η ημέρα που αρκετοί τρέμουν το ξημέρωμά της, καθώς θεωρείται ότι είναι κακότυχη, ιδιαίτερα στις αγγλοσαξονικές χώρες, καθώς και στις γαλλόφωνες, γερμανόφωνες και ισπανόφωνες περιοχές του κόσμου.

Φυσικά, αναφερόμαστε για την ημέρα που το ημερολόγιου δείχνει "Παρασκευή και 13" μία ημέρα όπως η σημερινή! Εμφανίζεται από μία έως τρεις φορές κατά τη διάρκεια ενός έτους, ανάλογα το πως συνδυάζεται η ημερομηνία στην κάθε χρονιά.

Το 2017, εκτός από σήμερα, η Παρασκευή και 13 "έπεσε" τον Ιανουάριο, ενώ αυτό θα συμβαίνει μέχρι και το 2020. Το 2021, το 2022 και το 2025 θα την συναντήσουμε μόνο μία φορά, ενώ το 2026 τρεις.

Είναι τόσο μεγάλη η αρνητική επίδραση που έχει αυτή η ημέρα σε ορισμένους ανθρώπους, ώστε η φοβία που τους προκαλεί έχει το όνομα: "paraskavedekatriaphobia", μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "Παρασκευή" - "δεκατρείς" και "φοβία" και αυτούς τους αποκαλούν "Paraskevidekatriaphobics".

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ψυχολόγους, είναι η πιο διαδεδομένη φοβία στις ΗΠΑ. Αρκετοί δεν πηγαίνουν στις δουλειές εκείνη την ημέρα, άλλοι δεν οδηγούν, ενώ κάποιοι δεν βγαίνουν καν από τα σπίτια τους.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε το γεγονός, ότι πολλές πόλεις δεν έχουν τα 13th Street ή 13th Avenue ως ονόματα δρόμων, πολλοί μηχανικοί αποφεύγουν να χτίσουν 13ο όροφο σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία δεν έχουν δωμάτιο με τον αριθμό 13 ή πολλά αεροδρόμια δεν έχουν πύλη 13.
Αν κάτι κακό συμβεί την ημέρα εκείνη, οι άνθρωποι έχουν την τάση να το μεγαλοποιούν και τελικά να ενισχύεται η άποψη που υπάρχει. Κανένας δεν δέχεται ότι όσα συμβαίνουν την συγκεκριμένη μέρα αποτελούν μία απλή σύμπτωση, μία λογική σειρά των πραγμάτων ή τυχαία γεγονότα, αλλά αποδίδουν το φταίξιμο στην ημέρα και την ατυχία που υποτίθεται ότι κουβαλάει.

Το παραπάνω, ίσως, αιτιολογεί το γιατί την ημέρα εκείνη γίνονται λιγότερα ατυχήματα και λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν. Και αυτό έχει αποδειχθεί με έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε Παρασκευή και 13 λιγότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, γίνονται λιγότερα ατυχήματα, λιγότερες ληστείες και πυρκαγιές. Οι περισσότεροι μάλλον φοβούνται τί μπορεί να πάθουν και αποφεύγουν τόσο να κυκλοφορούν όσο και να κάνουν ριψοκίνδυνες ενέργειες.

Γιατί, όμως, η Παρασκευή και 13 προκαλεί τρόμο μόνο και στο άκουσμα της ημέρας; Πώς ξεκίνησε αυτό και για ποιόν λόγο;

Η προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας δεν είναι ιδιαίτερα σαφής και περιβάλλεται από μυστήριο, ενώ χάνεται εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πίσω στην Ιστορία.

1) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307. Την ημέρα εκείνη οι άντρες του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’, εισέβαλαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ναϊτών Ιπποτών και συνέλαβαν εκατοντάδες από αυτούς. Ανάμεσά τους ήταν και ο Μέγας Μάγιστρος, Ζακ ντε Μολέ τον οποίο σταύρωσαν.
Μετά από σκληρά βασανιστήρια, οι Ναΐτες Ιππότες, όπως όλα τα θύματα των βασανιστηρίων, ομολόγησαν πλήθος αμαρτιών και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ήταν το τέλος των θρυλικών ιπποτών και η μετέπειτα δράση τους καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Το συγκεκριμένο γεγονός πιθανολογείται πως είναι ένας από τους λόγους που η «Παρασκευή και 13» ξεκίνησε να θεωρείται γρουσούζικη ημέρα.

2) Ο λόγος που η Παρασκευή θεωρείται άτυχη ημέρα, για ορισμένους χρονολογείται πίσω, στη βιβλική εποχή. Αρκετά αρνητικά βιβλικά γεγονότα έγιναν ημέρα Παρασκευή.

Αν και τότε δεν θα υπήρχε η έννοια της ημερομηνίας, Παρασκευή ήταν όταν ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον Κήπο της Εδέμ, αφού δοκίμασαν τον "απαγορευμένο καρπό", το μήλο, που τους έδωσε το φίδι. Επίσης, Παρασκευή, πιστεύεται, ότι ξεκίνησε ο Κατακλυσμός, αλλά το κυριότερο είναι πως Παρασκευή σταύρωσαν τον Χριστό, έτσι η ημέρα αυτή έμεινε να εορτάζεται ως Μεγάλη Παρασκευή.

3) Το γεγονός ότι η Παρασκευή είναι άτυχη ημέρα, ίσως καθιερώθηκε και από το γεγονός ότι αυτή την ημέρα έχει επιλεγεί για την εκτέλεση θανατοποινιτών για πολλά χρόνια, μάλιστα την αποκαλούν "Hangman's Day", δηλαδή "η ημέρα του κρεμασμένου".



Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




 
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018




Share |
249 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS