Πρωτοσέλιδο της Φωνής
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Ακούστε Ζωντανά Radio Foninaousis
Νίκου Jumbo

Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος που θα ζήσει 1000 χρόνια έχει ήδη γεννηθεί!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ενδιαφέροντα

Σίγουρα, πράγματα όπως η αλλαγή του κλίματος συνιστούν σημαντικές απειλές για την κοινωνία, αλλά η γήρανση σχεδόν σίγουρα θα εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και αν κατορθώσουμε να σταματήσουμε να βλάπτουμε το περιβάλλον μας.

Τούτου λεχθέντος, οι επιστήμονες δεν είναι το είδος των ανθρώπων που απλώς ζουν με τα δεδομένα που τους έδωσε η ζωή και είναι ιδιαίτερα πιθανό να χρησιμοποιήσουν το πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο για να λύσουν δύσκολα και φαινομενικά αδύνατα προβλήματα - όπως τη γήρανση

Ο Δρ Aubrey de Gray είναι ένα τέτοιο άτομο. Μέσω της ίδρυσης του Ιδρύματος Έρευνας SENS και του ρόλου του ως επικεφαλής επιστήμονα, ο de Gray έχει ως στόχο να τερματίσει τη βιολογική γήρανση. Η σελίδα "About" του Ιδρύματος καθιστά σαφές ότι ο de Gray πιστεύει ότι «είναι πιθανός ένας κόσμος χωρίς ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία»

Μιλώντας στην εκδήλωση Virtual Futures στο Λονδίνο την περασμένη Τετάρτη, ο de Gray είπε ότι πραγματικά πιστεύει σε αυτόν τον στόχο, ενώ πήγε ακόμα πιο μακριά δηλώνοντας με τόλμη ότι έχει ήδη γεννηθεί ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι να γίνει 1000 ετών. Πιστεύει επίσης ότι η επιστήμη θα έχει βρει έναν τρόπο για να τελειοποιήσει τις θεραπείες κατά της γήρανσης, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

 

 

Μόνο φέτος, υπήρξαν ήδη σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της έρευνας κατά της γήρανσης. Τον Αύγουστο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μόριο ικανό να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Τον Οκτώβριο, μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα οδήγησε σε «εντυπωσιακά» αποτελέσματα για τη γήρανση.

Πολύ πιο πρόσφατες είναι οι προσπάθειες που κατέβαλαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Exeter, οι οποίοι ανέπτυξαν έναν τρόπο για να αντιστρέψουν τη γήρανση στα κύτταρα, καθώς και την ανακάλυψη μιας γενετικής μετάλλαξης κατά της γήρανσης. Όλα αυτά είναι καλά νέα, ειδικά αν λάβετε υπόψη την πεποίθηση του de Gray ότι η γήρανση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

 «Γεγονός είναι ότι η γήρανση σκοτώνει 110.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα», δήλωσε ο de Gray. «Αναμφισβήτητα προκαλεί πολύ περισσότερα δεινά από οτιδήποτε άλλο που πρέπει να βιώσουμε και αντίθετα με την εντύπωση που υπάρχει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει αναγκαστεί να την υπομένει, είναι πράγματι ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω τεχνολογικής παρέμβασης».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050 - αυξανόμενος από 962 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2017 σε 2,1 δισεκατομμύρια το 2050.

Αν η ανθρωπότητα αποφασίσει πώς να καταπολεμήσει τη γήρανση, ο de Gray προβλέπει την ανάπτυξη κλινικών αναζωογόνησης που θα αντιμετωπίσουν επτά ζητήματα που σχετίζονται με τη γήρανση: ατροφία ιστών, καρκινικά κύτταρα, μιτοχονδριακές μεταλλάξεις, ανθεκτικά στο θάνατο κύτταρα, σκληρυντικά εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας, εξωκυτταρικά συσσωματώματα και ενδοκυτταρικά αδρανή.

 

 

Όπως είναι αναμενόμενο, τέτοιες κλινικές μέθοδοι και, πιθανώς, άλλες θεραπείες,  αναμένεται να είναι ακριβές αρχικά, προτού να γίνουν πιο προσιτές οικονομικά στο κοινό. Τότε, ίσως οι θεραπείες κατά της γήρανσης μπορεί να είναι τόσο απλές όπως όταν προγραμματίζετε το ραντεβού ενός γιατρού ή οδοντιάτρου.

Πέρα από την εφαρμογή στην κοινωνία, ο de Grey πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο για τους πολιτικούς να εκλεγούν αν δεν δεσμευτούν για την καταπολέμηση της γήρανσης.

«Όχι μόνο για να αναπτυχθεί η θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά και για τη δημιουργία της υποδομής», πρόσθεσε ο de Gray.

Είναι απολύτως κατανοητό γιατί πολλοί δεν θα ήθελαν να μεγαλώσουν πέρα ??από ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς η απώλεια του ελέγχου του σώματος μπορεί να είναι απογοητευτική, επώδυνη και εξουθενωτική. Φαίνεται όμως ότι είμαστε στα πρόθυρα της επίλυσης του προβλήματος κατά της γήρανσης, αλλά μόνο ο χρόνος θα πει εάν είναι το καλύτερο για την ανθρωπότητα.Διαιτολογικό Γραφείο,Ευαγγελία Κυράνου. Τηλ.23320-25898, 6973-359177

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018
Share |
90 επισκέπτες online

ΧΡΗΣΤΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS